Schermafbeelding 2017-07-11 om 21.18.14

Afgelopen vrijdag is de bekende Aalsterse dokter Jef De Loof overleden. Jef ijverde een leven lang voor vrede en verdraagzaamheid en richtte dan ook 1986 het Vredeshuis in Aalst op.

Binnen SD&P wordt enorm verslagen gereageerd op het overlijden van deze notoire vredesactivist. Jef De Loof en SD&P hebben heel wat raakpunten zoals bijvoorbeeld het streven naar een samenleving waar ieder mens recht heeft op de beleving van zijn eigenheid. Vrede in de wijk maar ook internationaal was en is hierbij de centrale doelstelling.
 
Jef zijn onverdroten inzet tegen kernwapens (in 1982 schreef hij met zijn dochter Mieke En niemand hoort je huilen, over de gevolgen van een kernoorlog) leidde ertoe dat hij in 1985 in Stockholm was voor de Nobelprijs voor de vrede. ‘De prijs ging uiteindelijk naar de International Physicians for the Prevention of Nuclear War’.

Jef De Loof, die de bezieler was van de Belgische afdeling Artsen voor de vrede was ervan overtuigd dat je via dialoog de vrede kunt bewaren. “Extremisten zullen er altijd zijn”, zei hij. Maar je moet zorgen dat je ze zelf niet kweekt en je mag ook geen reden tot hun ontstaan geven bij zogenaamde tegenstrevers. Steeds meer mensen gaan geloven in de macht van het praten en het zoeken naar compromissen. Dat sterkte Jef zijn hoop op vrede.

In 2008 ontving dokter De Loof de Vredesprijs van het comité ‘Werken aan de Vrede’.
Langs deze weg wenst SD&P dan ook zijn innige deelneming en het grootste respect uit te spreken aan zijn vrouw Rita, zijn kinderen en zijn vele goede vrienden.
(Beeldbron: www.aalst.tv)